Materialen

Gehandicaptenzorg

Op deze pagina zijn algemene materialen en tools te vinden voor de gehandicaptenzorg. Naast doelgroep specifiek materiaal, hebben we ook een aantal tools die inzetbaar zijn in meerdere sectoren. Bijvoorbeeld een puzzel over de besmettingscyclus, een animatie over handhygiëne of een quiz over goed gebruik handschoenen. Die materialen vind je hier.

Zoek je nog meer materiaal om bewustwording rondom infectiepreventie en AMR te stimuleren en kennis te vergroten? Kijk dan ook eens op de website van de Regionale Zorgnetwerken AMR voor nog meer praktische tools.

Podcasts

Strijd tegen de scabiësmijt

Het onderwerp scabiës ofwel schurft en de aanpak hiervan staan centraal in deze podcast en wordt belicht vanuit verschillende invalshoeken. In gesprek met verpleegkundige maatschappij en gezondheid (GGD),  Arts verstandelijk gehandicapten, apotheker en dermatoloog.

Spellen / interactieve video's

Memoryspel hygiëne, voor medewerkers én cliënten

Samen met je collega’s en cliënten tijdens de koffie/thee kennis opdoen over hygiëne en infectiepreventie met dit memoryspel. Heb je twee dezelfde kaartjes? Dan ga je over dat onderwerp in gesprek (in de handleiding staat uitleg per onderwerp).

Interactieve video infectiepreventie in de praktijk

Test je kennis en leer meer over infectiepreventie met deze 15 minuten durende video.  Voor zorgmedewerkers werkzaam in de langdurige zorg. Je kunt de video alleen of samen met een collega bekijken. Je kijkt naar een aantal situaties en dillema’s waar je als zorgmedewerker mee te maken krijgt en beantwoord vragen hierover.

Interactieve video over BRMO

In deze interactieve video ga je aan de slag met wat BRMO zijn en welke maatregelen je moet treffen wanneer een cliënt een BRMO heeft.

Teamspel "Ontsleutel de Uitbraak"

Dit spel is ontwikkeld voor groepen zorgverleners die spelenderwijs uitbraakmanagement beter willen begrijpen en uitvoeren. De missie van het spel: het tegengaan van de verspreiding van een gevaarlijk virus. Door gezamelijk raadsels op te lossen, kan de groep de bron van het virus ontdekken, begrijpen waarom het is ontstaan en welke maatregelen nodig zijn om verdere verspreiding te voorkomen. Naast het vergroten van kennis over infectiepreventie en virusbeheer, bevordert dit spel ook teamwork en probleemoplossende vaardigheden. Scannen die QR-code, los de raadsels op, en Ontsleutel de Uitbraak!

Gesprekshappertje infectiepreventie

Ga op een laagdrempelige manier het gesprek aan binnen je team over vragen en stellingen rondom infectiepreventie door middel van het gesprekshappertje, bijvoorbeeld tijdens de koffiepauze.

Posters en kaarten

Hulpmiddel voor begeleiders in de gehandicaptenzorg: wees veilig, werk schoon!

De begrippen handhygiëne, persoonlijke hygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen en reiniging en desinfectie worden toegelicht. Visueel wordt snel duidelijk gemaakt welke van deze maatregelen je zou moeten gebruiken per veel voorkomende handeling in de gehandicaptenzorg.

Praatplaat infectiepreventie gehandicaptenzorg

Praatplaat ter visuele ondersteuning bij gesprekken over infectiepreventie in gehandicaptenzorg organisaties. Om infectiepreventie bij zorgteams onder de aandacht te brengen, maar ook om op beleidsniveau de juiste prioriteiten te stellen of de samenwerkingspartners op het gebied van infectiepreventie helder te hebben.

Audits en E-learnings

E-learning infectiepreventie in de gehandicaptenzorg

In 30 minuten lee je hoe je infectieziekten bij jezelf, cliënten en collega’s kunt voorkomen door hygiënisch te werken. Handhygiëne en het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen komt aan bod. De e-learning is bedoeld voor iedereen in de gehandicaptenzorg werkt en die contact heeft met cliënten of zijn/haar omgeving. In het bijzonder voor begeleiders op woongroepen die werken met cliënten met een matig verstandelijke beperking.

E-learning antibioticaresistentie

In deze e-learning (1 uur) leer je wat antibioticaresistentie is en hoe het voorkomen kan worden.