Reiniging en desinfectie

Huisartsenpraktijken

Verspreiding van micro-organismen gebeurt niet alleen via lichamelijk/fysiek contact, maar kan ook plaatsvinden via materialen, kleding en/of oppervlakken. Deze dag staat daarom in het teken van reiniging en desinfectie. Weet jij het verschil tussen reinigen en desinfecteren?  Wanneer kies je voor reiniging en wanneer kies je voor desinfectie? Hoe zorg je dat vuil en schoon van elkaar gescheiden blijft? We geven je nuttige tips.

Afvalstromen

In de praktijk heb je te maken met verschillende afvalstromen, denk aan: bedrijfsafval, scherp afval en afval met een infectierisico. Voorbeelden van scherp afval zijn: scalpelmesjes, gebruikte naalden en glazen ampullen. Dit is een vuile afvalstroom en bevat afval met een infectierisico. Voorbeelden hiervan zijn: kweekmateriaal (dipslide) of bijvoorbeeld drupgevaarlijk afval (lichaamsvloeistoffen) afkomstig van patiëntenzorg. Om prikaccidenten, en dus infectierisico te voorkomen, kun je een aantal maatregelen nemen: zorg ervoor dat er naaldencontainers (UN-gekeurd) aanwezig zijn voor naalden en andere scherpe voorwerpen, en dat er speciale containers (UN-3291) zijn voor andere materialen met een infectierisico. Zorg ook dat deze vuile afvalstroom nooit in contact komt met een schone afvalstroom, zoals bijvoorbeeld steriele medische hulpmiddelen. 

Reiniging, desinfectie en sterilisatie

Reiniging is schoonmaken. Dit is de eerste maatregel om de omgeving schoon te houden. Dit doe je altijd eerst en in de meeste gevallen. Gebruik bij voorkeur een klam vochtige microvezeldoek om schoon te maken. Desinfectie van materialen en oppervlakken is alleen noodzakelijk als er zichtbaar bloed of andere lichaamsvochten op aanwezig zijn, en bij sommige infectieziektes. Gebruik hiervoor een CTGB goedgekeurd middel voor oppervlakken. Kijk ook of het desinfectant een virusclaim heeft, indien nodig. Soms is het nodig om te steriliseren, bijvoorbeeld een instrumentarium dat gebruikt wordt bij ingrepen waarbij de huidbarrière wordt doorbroken. Dit is een kritisch proces, zie hiervoor het protocol op de site van de NHG