Uitbraakmanagement

Huisartsenpraktijken

Helaas lukt het niet altijd om besmettingen en uitbraken buiten de deur te houden. Bekende voorbeelden zijn COVID en de griep, maar denk ook aan resistente bacteriën zoals Meticilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA). Wat weet jij over bijzonder resistente micro-organismen (BRMO’s)? En weet je welke stappen je moet zetten als een patiënt bij jou in de praktijk drager blijkt te zijn van een BRMO?

Stappenplan bij BRMO-dragerschap
  • Noteer het dragerschap in het HIS.
  • Informeer de patiënt over het dragerschap.
  • Overweeg eradicatie bij MRSA dragers.
  • Kweek laagdrempelig bij infecties.
  • Overweeg infectiepreventieve maatregelen.
  • Vervolg het dragerschap.

Zie voor meer uitleg ook het artikel “Bijzonder resistente micro-organismen in de eerste lijn” uit Huisarts en Wetenschap en lees wat de landelijke afspraken zijn.

Besmettingscyclus

Een onderdeel van uitbraakmanagement is het doorbreken van de besmettingscyclus van ziekteverwekkers. Bekijk de animatie ‘besmettingscyclus’ op deze pagina of hiernaast. Deze is ontwikkeld door deskundigen infectiepreventie.

De patiënt informeren

In de praktijk kom je niet dagelijks resistente bacteriën tegen. Maar het is wel belangrijk om de patiënt goed te informeren bij een positieve kweek. Gelukkig zijn er handige filmpjes en websites waar meer informatie te vinden is.

  • Op deze pagina (RIVM) vind je een filmpje met uitleg hoe antibioticaresistentie ontstaat en wat het is. 
  • Het RIVM heeft ook een ervaringsfilmpje met uitleg over maatregelen die in een ziekenhuis genomen kunnen worden. Dit filmpje is ook beschikbaar met Engelse, Arabische of Turkse ondertiteling.
Informatievoorziening BRMO

Heb je vragen over resistente bacteriën (BRMO)? Neem contact op met een ziekenhuis of GGD en benader de afdeling die gaat over infectieziekten in je regio. Hun taak is het informeren van zorgverleners en BRMO-dragers over BRMO’s, de maatregelen en de gevolgen. Er is ook informatie te vinden over BRMO’s op deze pagina van het RIVM.

Animatie Besmettingscyclus