In het nieuws

Het afgelopen jaar zijn een aantal onderwerpen in het nieuws geweest met betrekking tot resistente micro-organismen. Geïnteresseerd? Lees dan hieronder verder.

Candida Auris

Wetenschappers schatten dat er 5 miljoen verschillende soorten schimmels bestaan (bron: Microbiologie van A tot Z uitgelegd). Een schimmel die begin 2024 in het nieuws kwam was candida auris. Candida auris behoort tot de familie van de schimmels. Iedereen draagt schimmels bij zich, vaak in de darm, zonder dat je er ziek van wordt. Bij mensen met verminderde afweer kunnen schimmels in het bloed komen en daarmee een ernstige infectie veroorzaken. In de meeste gevallen zijn dit patiënten die al opgenomen zijn in het ziekenhuis. Candida auris is voor het eerst ontdekt in 2009 en lijkt zich in de laatste 15 jaar wereldwijd te verspreiden. Deze schimmel is ongevoelig voor veel geneesmiddelen (bron: Candida auris | RIVM).

In het nieuws

In 2024 besteedde verschillende mediakanalen aandacht aan candida auris.

Klebsiella

Wetenschappers schatten dat er ongeveer 100 miljoen verschillende soorten micro-organismen op aarde leven. Dat zijn meer soorten microben dan alle planten en dieren bij elkaar (bron: Micropia).

Soms komt een bacterie opeens in het nieuws, zoals de klebsiella.

Klebsiella zijn bacteriën die oorspronkelijk voorkomen in de darmen, waar ze geen ziekte veroorzaken. Klebsiella Oxa(oxacilline hydrolyserend metallo betalactamase)-48 is een bijzondere variant van de bacterie. Deze variant heeft eigenschappen die ervoor zorgen dat hij bijna alle antibiotica kan afbreken. Hierdoor is het moeilijk om een infectie met deze bacterie te behandelen (bron: Klebsiella | RIVM).

In het nieuws

In februari 2024 besteedde verschillende mediakanalen aandacht aan klebsiella.