Infectiepreventie per sector

Soms kan infectiepreventie in de zorg per sector verschillen. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met de indeling van een gebouw, de soort zorg die aan de patiënt of cliënt gegeven wordt en er zijn ook andere factoren. Op deze pagina vind je tips voor goede infectiepreventie per sector

Gehandicaptenzorg

Het RIVM heeft speciaal voor de verstandelijk gehandicaptenzorg diverse nuttige webpagina’s ontwikkeld:

Het RIVM heeft ook voor organisaties die voornamelijk cliënten verzorgen met een lichamelijke beperking verschillende nuttige websites:

Daarnaast is er de wbsite Kennisplein Gehandicaptensector. Zij hebben video’s ontwikkeld over o.a. handhygiëne en hygiëne in de gehandicaptenzorg. 

Vilans heeft tevens een video ontwikkeld en een methode gemaakt om de aanpak van hygiëne te onderzoeken.

Ouderenzorg

Wanneer moet je in het verpleeghuis handhygiëne uitvoeren?’. Aan de hand van 20 vragen leer je wanneer je handhygiëne moet uitvoeren. Ook leer je wanneer je handschoenen moet gebruiken. Ga naar de e-learning.

Thuiszorg

“Wanneer moet je handhygiëne uitvoeren in de thuiszorg”. Aan de hand van 20 vragen leer je wanneer je handhygiëne moet uitvoeren. Ook leer je wanneer je handschoenen moet gebruiken. Ga naar de e-learning.

Huisartsenzorg

Goede infectiepreventie wordt steeds belangrijker vanwege globalisering, regelmatige uitbraken van pathogene ziekteverwekkers en de toename van het aantal bijzonder resistente micro-organismen (BRMO). In de richtlijn Infectiepreventie in de huisartsen- en verloskundigenpraktijk, verschenen in 2017, kunt u lezen welke maatregelen bij ieder patiëntencontact nodig zijn en in welke situaties aanvullende maatregelen relevant zijn om overdracht van infecties te voorkomen. Lees de richtlijn op de website van de NHG.