Regio Gelderland

De negen regionale zorgnetwerken antimicrobiële resistentie werken allemaal binnen hetzelfde beleidskader van het Ministerie van VWS waarin Infectiepreventie een belangrijk thema is. Maar elk zorgnetwerk bepaalt op regionaal niveau waar de prioriteiten liggen en welke projecten er uitgevoerd worden. Hieronder vind je een overzicht van regionale activiteiten en lopende projecten op het gebied van infectiepreventie in de regio Gelderland (GGD’en Gelderland-Midden en Gelderland-Zuid).

Bijeenkomst infectiepreventie: méér dan handen wassen

Tijdens deze bijeenkomst leer je hoe je collega’s kunt motiveren om met infectiepreventie aan de slag te gaan. En misschien nog belangrijker: het onderwerp levend te houden, ook in tijden van minder infecties. Daarnaast volg je in kleine groepen vier workshops over belangrijke thema’s binnen hygiëne en infectiepreventie. Je kunt kiezen of je in de ochtend of middag deelneemt.

Meld je snel aan via secretariaat@zorgnetwerk-gain.nl en geef aan of je in de ochtend of middag wilt deelnemen! Er is nog een beperkt aantal plekken beschikbaar en vol is écht vol.

Datum: 30 mei 2024, 09:00 – 12:00 of 13:00 – 16:00 uur
Locatie: Azora, Locatie Antonia, De Kroezenhoek. Industrieweg 115 7016 AP Terborg
Voor wie? Verpleegkundigen, verzorgenden en begeleiders werkzaam in een verpleeghuis, verzorgingshuis of de gehandicaptenzorg

Netwerkbijeenkomsten voor de gehandicaptenzorg

In 2024 organiseren we netwerkbijeenkomsten rondom het thema infectiepreventie voor de gehandicaptenzorg in regio Gelderland & Overijssel (Euregio-Zwolle).Wil jouw organisatie aan de slag met het verbeteren en borgen van infectiepreventie? Weet je niet goed hoe je dit aan moet pakken? Laten we niet allemaal het wiel proberen uit te vinden, maar van elkaar leren.

Ben je infectiepreventie adviseur, beleidsmedewerker of houd jij je op een andere manier bezig met infectiepreventie binnen jouw gehandicaptenzorgorganisatie? Sluit je aan en neem deel aan de netwerkbijeenkomsten (in 2024 1x fysiek en 1x online). Deelname is kosteloos.

Meer informatie? Mail projectleider Els Nijenhuis: e.nijenhuis@zozijn.nl.

Dit project is een samenwerking tussen de AMR Zorgnetwerken IP & AMR Zorgnetwerk Euregio-Zwolle en Zorgnetwerk GAIN.

Voucher voor 24 uur Deskundige Infectiepreventie

Wil je binnen jouw zorgorganisatie aan de slag met infectiepreventie? Zet nu kosteloos een deskundige infectiepreventie (DI) in! Deze deskundige voert een Quick Scan uit, waaruit de grootste knelpunten voor jouw organisatie naar voren komen. Het vervolg wordt in overleg bepaald. De DI ondersteunt bijvoorbeeld met het meten en verbeteren van handhygiëne, scholing, het oprichten van een Infectiepreventie Commissie of het uitvoeren van een infectiepreventie audit.

Zorgnetwerk GAIN vergoedt de kosten om de DI 24 uur in te zetten!

Voor wie? Organisaties binnen de GAIN-regio in de ouderenzorg, gehandicaptenzorg en/of wijkverpleging.

Handhygiëne en het gebruik van handschoenen

Wil je handhygiëne en/of het gebruik van handschoenen meten en verbeteren binnen jouw zorgorganisatie? Meld je aan voor het project Schone Handen Helpen en/of Goed Gebruik Handschoenen.

Via een app wordt de naleving van de 5 momenten van handhygiëne en/of het handschoengebruik gemeten. Daarna ga je aan de slag met een toolbox met tips en oefeningen. Tools zijn o.a. een e-learning, webinar, handige instructievideo’s, een quiz, posters en instructiekaarten. In overleg bepaal je welke tools ingezet worden voor jouw afdeling of organisatie.

Voor wie? Organisaties in de verpleeghuiszorg, gehandicaptenzorg en wijkverpleging.
Meer informatie? Mail naar secretariaat@zorgnetwerk-gain.nl

HIP in de HAP

In het project hygiëne en infectiepreventie in de huisartsenpraktijk (HIP in de HAP) helpen we huisartspraktijken via gratis praktijkbezoeken (audits) om hun basis voor infectiepreventie op orde te brengen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verbeteren van persoonlijke hygiëne en handhygiëne en het juist uitvoeren van reiniging, desinfectie en/of sterilisatie van materialen en instrumenten.

In 2024 bieden wij weer een aantal gratis verbetertrajecten aan huisartsenpraktijken in de regio’s Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel (Euregio Zwolle) aan. Meld je snel aan!

  • De coördinerend doktersassistent ontvangt 8 KABIZ accreditatiepunten voor deelname aan dit project.  
  • Deelname aan dit project is een goede voorbereiding voor een praktijkaccreditering.  

Dit project is een samenwerking tussen de AMR Zorgnetwerken Rezisto, IP & AMR Zorgnetwerk Euregio-Zwolle en Zorgnetwerk GAIN.

BMRO-casemanagers

Bij ieder ziekenhuis en iedere GGD in de GAIN-regio werkt een BRMO-casemanager. Hun taak is het informeren van zorgverleners en BRMO-dragers over resistente micro-organismen, maatregelen en gevolgen. De contactgegevens van de BRMO-casemanagers uit de GAIN-regio vind je hier:

Ga voor meer informatie naar de website van Zorgnetwerk GAIN of neem contact op via secretariaat@zorgnetwerk-gain.nl