Regio Gelderland

De negen regionale zorgnetwerken antimicrobiële resistentie werken allemaal binnen hetzelfde beleidskader van het Ministerie van VWS waarin Infectiepreventie een belangrijk thema is. Maar elk zorgnetwerk bepaalt op regionaal niveau waar de prioriteiten liggen en welke projecten er uitgevoerd worden. Hieronder vind je een overzicht van regionale activiteiten en lopende projecten op het gebied van infectiepreventie in de regio Gelderland (GGD’en Gelderland-Midden en Gelderland-Zuid).

Netwerkbijeenkomsten voor de gehandicaptenzorg

In 2024 is RING (regionaal infectiepreventie netwerkbijeenkomsten gehandicaptenzorg) opgericht.  We organiseren netwerkbijeenkomsten rondom het thema infectiepreventie voor de gehandicaptenzorg in regio Gelderland & Overijssel (Euregio-Zwolle).Wil jouw organisatie aan de slag met het verbeteren en borgen van infectiepreventie? Weet je niet goed hoe je dit aan moet pakken? Laten we niet allemaal het wiel proberen uit te vinden, maar van elkaar leren. 

Ben je infectiepreventie adviseur, beleidsmedewerker of houd jij je op een andere manier bezig met infectiepreventie binnen jouw gehandicaptenzorgorganisatie? Je kunt je nog aansluiten en deelnemen aan de netwerkbijeenkomsten (in 2025 1x fysiek en 1x online). De eerstvolgende bijeenkomst is op 14 april 2025 bij Zozijn in Wilp. Deelname is kosteloos. 

Meer informatie? Mail projectleider Els Nijenhuis: e.nijenhuis@zozijn.nl. 

Dit project is een samenwerking tussen de AMR Zorgnetwerken IP & AMR Zorgnetwerk Euregio-Zwolle en Zorgnetwerk GAIN. 

HIP in de HAP

In het project hygiëne en infectiepreventie in de huisartsenpraktijk (HIP in de HAP) helpen we huisartspraktijken via gratis praktijkbezoeken (audits) om hun basis voor infectiepreventie op orde te brengen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verbeteren van persoonlijke hygiëne en handhygiëne en het juist uitvoeren van reiniging, desinfectie en/of sterilisatie van materialen en instrumenten. 

Ook in 2025 wij weer een aantal gratis verbetertrajecten aan huisartsenpraktijken in Gelderland aan. 

  • De coördinerend doktersassistent ontvangt 8 KABIZ accreditatiepunten voor deelname aan dit project.
  • Deelname aan dit project is een goede voorbereiding voor een praktijkaccreditering.   

Nieuwsbrief

In onze nieuwsbrief worden projecten, webinars, nascholingen en andere interessante zaken omtrent infectiepreventie en antimicrobiële resistentie in de spotlight gezet. Meld je aan om op de hoogte te blijven, of lees de vorige editie op onze website. 

MRSA-coördinator GAIN

Met een eradicatiebehandeling kan de MRSA-bacterie behandeld worden, met als doel de MRSA-bacterie kwijt te raken. Dit is een intensief traject met veel instructies, kweken en coördinatie. 
Zorgverleners (zoals huisartsen) uit de GAIN-regio kunnen met vragen of voor begeleiding kosteloos terecht bij de MRSA-coördinator. Je kunt de volgende hulp verwachten van de MRSA-coördinator:

  • Antwoord op vragen omtrent MRSA 
  • Hulp bij eradicatietrajecten 
  • De coördinator volgt de casus op 
  • De coördinator zorgt voor het versturen van kweeksets naar de patiënt 
  • De coördinator informeert zorgverlener over de te nemen stappen en zorgt voor de opvolging 
  • De coördinator is een aanspreekpunt voor de patiënten, indien vragen meer passen bij de primaire zorgverlener dan wordt terugverwezen 

De MRSA-coördinator is een gediplomeerd deskundige infectiepreventie met een arts-microbioloog als achterwacht. 

Waar de MRSA-coördinator niet in voorziet, is het voorschrijven van medicatie. Deze taak blijft bij de primaire zorgverlener. De MRSA-coördinator zorgt wel voor een passend advies dat is afgestemd met de arts-microbioloog en zal dit met de primaire zorgverlener overleggen waarbij gevraagd wordt de medicatie voor te schrijven en te controleren op interacties. 

Neem gerust contact op met de MRSA-coördinatoren voor vragen of hulp via: mrsa@zrt.nl 

Ga voor meer informatie naar de website van Zorgnetwerk GAIN of neem contact op via secretariaat@zorgnetwerk-gain.nl