Regio Limburg

De negen regionale zorgnetwerken antimicrobiële resistentie werken allemaal binnen hetzelfde beleidskader van het Ministerie van VWS waarin Infectiepreventie een belangrijk thema is. Maar elk zorgnetwerk bepaalt op regionaal niveau waar de prioriteiten liggen en welke projecten er uitgevoerd worden. Hieronder vind je een overzicht van regionale activiteiten en lopende projecten op het gebied van infectiepreventie in de regio Limburg.

Podcastserie

Het IP en AMR zorgnetwerk Limburg heeft een podcast serie gelanceerd die steeds verder uitbreidt.  Op dit moment bestaat de serie uit 5 podcasts.

  • ‘Handsfree’ een podcast over hygiënisch werken met smartphone en tablet, speciaal voor de thuiszorgmedewerkers.
  • De podcast ‘De blaas de baas’ over urineweginfectie, diagnostiek en behandeling. In veel gevallen is antibiotica niet nodig om een blaasontsteking te genezen, maar hoe doe ga je hier het beste mee om als voorschrijvende arts?
  • In ‘Praat over antibiotica’ geven een arts-microbioloog en apotheker meer uitleg of antibiotica nog wel het wondermiddel van vroeger is. 
  • Voor de IP-week 2024 is in samenwerking met de andere zorgnetwerk de podcast ‘De strijd tegen de scabiësmijt‘ opgenomen. Een podcast die een beetje kriebelt over schurft. 
  • Ook resistente schimmels worden een toenemend probleem. Voor de WAAW-week 2024 is ‘de wereld van schimmels’ opgenomen. 

De nieuwste podcast die het IP en AMR zorgnetwerk Limburg, samen met een aantal andere zorgnetwerken heeft opgenomen, gaat over ‘De groene golf in de zorg’ en laat zien dat duurzaamheid en infectiepreventie hand in hand gaan. 

Scholing BRMO/MRSA

Heb jij of je collega’s weleens te maken met een cliënt die een BRMO (bijzonder resistent micro-organisme) besmetting heeft, maar weet je niet precies wat te doen? Ben je op de hoogte van wat BRMO of MRSA betekent en hoe je hierop moet reageren? Om zorgverleners beter voor te bereiden op zulke situaties, hebben wij een interactieve scholing ontwikkeld die zich richt op het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) en de juiste infectiepreventie.

In 2023 hebben we, met hulp van deskundigen op het gebied van infectiepreventie, deze scholing opgezet. Destijds organiseerden we de sessies in de avonduren, waarbij zorgmedewerkers, voornamelijk uit de thuiszorg, naar ons toe kwamen. De opzet is nu vernieuwd: wij komen naar jullie locatie! Jullie hoeven alleen voor de deelnemers te zorgen, wij verzorgen de rest.

Voucherregeling voor infectiepreventieprojecten

et IP & AMR Zorgnetwerk Limburg biedt langdurige zorginstellingen de mogelijkheid om een voucher aan te vragen voor ondersteuning bij het verbeteren van infectiepreventie binnen hun organisatie. Met deze voucher kunnen zorginstellingen tot 20 uur hulp van een deskundige infectiepreventie vergoed krijgen. Dit biedt een unieke kans om concrete stappen te zetten naar betere hygiëne en preventie van infecties.

Klik op de button om te zien waar de voucher voor ingezet kan worden. 

Infectie Preventie App

Ook voor infectiepreventie geldt ‘meten is weten’. Binnen het auditprogramma infectiepreventie ziekenhuizen ontwikkelen de ziekenhuizen in Noord-Brabant gezamenlijk uniforme audits die een relatie hebben met infectiepreventie. Door uniform, objectief en reproduceerbaar onderdelen van de infectiepreventie te meten zijn resultaten vergelijkbaar. En op basis van de verschillen kunnen ziekenhuizen van elkaar leren.

Ga voor meer informatie naar de website van het IP en AMR Zorgnetwerk Limburg of neem contact op via link@nazl.nl.