Regio Noord-Nederland

De negen regionale zorgnetwerken antimicrobiële resistentie werken allemaal binnen hetzelfde beleidskader van het Ministerie van VWS waarin Infectiepreventie een belangrijk thema is. Maar elk zorgnetwerk bepaalt op regionaal niveau waar de prioriteiten liggen en welke projecten er uitgevoerd worden. Hieronder vind je een overzicht van regionale activiteiten en lopende projecten op het gebied van infectiepreventie in de regio Noord-Nederland (provincies Groningen, Friesland en Drenthe).

Praktische toolkit infectiepreventie voor mantelzorgers en vrijwilligers

Op dit moment werken we in ons zorgnetwerk aan de ontwikkeling van een praktische, digitale toolbox Infectiepreventie speciaal voor mantelzorgers en vrijwilligers in de zorg.

Mantelzorgers en vrijwilligers zijn onmisbaar in de (langdurige)zorg. Ook als het gaat om een veilige en hygiënische zorg- en leefomgeving spelen zij een belangrijke rol. Maar hoe betrek je hen hierbij? En welke informatie bied je hen?

Om (thuis)zorgorganisaties in de langdurige zorg hierbij te helpen, hebben we in onze regio een digitale toolkit Infectiepreventie ontwikkeld. Deze toolkit biedt concrete handvatten om mantelzorgers en vrijwilligers actief te betrekken bij infectiepreventie, mét praktische hulpmiddelen om direct mee aan de slag te gaan.

Benieuwd? Neem een kijkje in de toolkit en ontdek wat jouw organisatie kan doen!

Cursussen en themamiddagen voor CIP’ers

CIP’ers – contactpersonen infectiepreventie – zijn in de zorgorganisaties van onschatbare waarde. Zij zorgen bij hun collega’s voor bewustwording rondom infectiepreventie, regelen praktische zaken en zijn de ogen en oren voor de deskundigen Infectiepreventie.

Vanuit het AMR Zorgnetwerk Noord-Nederland is er een nieuw scholingsprogramma  infectiepreventie voor CIP’ers.

Er zijn twee cursussen (open inschrijving):

  • Basiscursus infectiepreventie: vergroten kennis over infectiepreventie en leren herkennen van risicofactoren op verspreiding van micro-organismen/ infectieziekten
  • Verdiepingscursus Infectiepreventie: verdieping kennis over (de verspreiding van) infectieziekten en uitbraakmanagement.

De cursussen zijn voor contactpersonen infectiepreventie (CIP’er) of (kwaliteits)verpleegkundige in de langdurige zorg, thuiszorg, GHZ of GGZ (zonder een eigen deskundige infectiepreventie in dienst).

Voor zorgorganisaties met een eigen deskundige infectiepreventie in dienst is het cursusmateriaal beschikbaar voor incompany-cursussen. Mail voor informatie naar info@amrznn.nl.

Kijk hier voor data, aanmelding en meer informatie. 

28 mei 2025: Symposium aandachtsvelders in ziekenhuizen

‘Laten we praten over nu en niet over later’, dat is de titel van het eerste symposium voor contactpersonen infectiepreventie in ziekenhuizen voor heel Noord-Nederland!

Infectiepreventie is actueel, infectiepreventie speelt nu. Het zit verweven in (bijna) alle dagelijks zorgactiviteiten. Het bestrijkt de uitdagingen van vandaag en de innovaties en dreigingen van morgen: maar hoe blijf je alert!?

Tijdens dit symposium bespreken we aan de hand van casuïstiek resistentieproblematiek dichtbij huis en ver weg, het belang van duurzaamheid voor infectiepreventie en kijken we vooruit; zijn we klaar voor een volgende pandemie?

Mis deze kans niet!
Laat je inspireren, je kennis verdiepen en samenwerken aan een toekomst met betere infectiepreventie! Experts, zorgprofessionals en beleidsmakers delen hun kennis. En middag vol interactie, antwoorden op jouw vragen en bruikbare tips voor gedragsverandering en inzicht in eigen gedrag. Hier wil je toch bij zijn?

Datum: woensdag 28 mei 2025
Tijd: 13.00 – 16.30 uur (inloop vanaf 12.30 uur)
Plaats: Martini Ziekenhuis Groningen

Voor wie: aandachtsvelders infectiepreventie die werken in ziekenhuizen in Friesland, Groningen en Drenthe.
Meer informatie en aanmelden: www.amrznn.nl

Accreditatie is aangevraagd. Het symposium is gratis.

Tools op onze website over BRMO, antibioticaresistentie en infectiepreventie

Informatie die jou als professional helpt om de juiste zorg te verlenen als je werkt met patiënten/cliënten/bewoners die drager zijn van een BRMO. Je vindt er ook handige tools, richtlijnen, audits en scholingsmogelijkheden over antibioticaresistentie en infectiepreventie.  

De informatie is waar nodig toegespitst op de setting waarin je werkt. Handig voor je dagelijkse werk! Tip: zet ‘m in je favorieten.

Ook informatie voor patiënten
Heb je patiënten/bewoners/cliënten die drager zijn van een BRMO? Voor hen hebben we ook algemene informatie over BRMO’s op de website gebundeld om beter te begrijpen wat BRMO’s zijn en hoe ze ermee om kunnen gaan: www.amrznn.nl/patienten.

Ga voor meer informatie naar website van het AMR Zorgnetwerk-Noord Nederland of neem contact op met het netwerk via info@amrznn.nl