De negen regionale zorgnetwerken antimicrobiële resistentie werken allemaal binnen hetzelfde beleidskader van het Ministerie van VWS waarin Infectiepreventie een belangrijk thema is. Maar elk zorgnetwerk bepaalt op regionaal niveau waar de prioriteiten liggen en welke projecten er uitgevoerd worden. Hieronder vind je een overzicht van regionale activiteiten en lopende projecten op het gebied van infectiepreventie in de regio Zuidwest-Nederland (GGD regio’s Rotterdam-Rijnmond, Zuid-Holland Zuid en Zeeland).

Roadshow Handhygiëne in de Gehandicaptenzorg
Op 19, 20 en 22 mei organiseert het IP & AMR Zorgnetwerk Zuidwest-Nederland een Roadshow waarbij gehandicaptenzorginstellingen in regio Zuidwest-Nederland worden bezocht om zorgprofessionals te ondersteunen in het verbeteren van hun handhygiënepraktijken.
Wat nemen we mee?
- Handhygiënescanner: Wij brengen onze scanner mee zodat medewerkers direct kunnen zien hoe ze hun handen op de juiste manier moeten desinfecteren.
- Posters en stickers over handhygiëne om in jullie instelling te verspreiden
- Tips & Adviezen: We delen handige tips over het goed gebruik van handschoenen en hoe handhygiëneobservaties effectief ingezet kunnen worden binnen jullie instelling.
- Voorwaarden en Richtlijnen: We bespreken de voorwaarden voor het implementeren van handhygiëne- en goed gebruik handschoenenobservaties en bieden praktische inzichten.
Geïnteresseerd? Kijk op onze website voor meer informatie!

CIP Netwerk
Binnen de langdurige zorg zijn er veel Contactpersonen Infectie Preventie (CIP) die infectiepreventie binnen de organisatie als aandachtsgebied hebben. Wij willen graag deze zorgprofessionals bij elkaar brengen om van elkaar te leren, scholingen te krijgen en up to date te blijven met betrekking tot infectiepreventie. Het netwerk zorgt voor de organisatie, sprekers en opvolging van wensen en afgesproken acties. Contactpersonen Infectie Preventie is overigens maar één van de functiebeschrijvingen die in dit kader gebruikt worden: ook Hygiëne Kwaliteit Medewerkers (HKM), aandachtsvelders infectiepreventie of kwaliteitsverpleegkundigen zijn van harte welkom in het CIP netwerk! Kom je ook ons netwerk versterken?

Goed Gebruik Handschoenen
In het dagelijks werk worden te vaak handschoenen gebruikt, ook in situaties waarin dat niet altijd veilig is. Handschoenen worden dan gebruikt in plaats van handhygiëne. Daarom is in maart 2021 het project Goed Gebruik Handschoenen gestart binnen het zorgnetwerk IP & AMR Zuidwest-Nederland. Het doel is de verspreiding van micro-organismen via de handschoenen te bestrijden. Bijkomend effect is het tegengaan van onnodig gebruik van beschermingsmiddelen wat zowel kosteneffectief is als een bijdrage levert aan het duurzaamheidsbeleid. Doe je ook mee? Meld je aan!

Schone Handen Helpen
Goede handhygiëne gaat de verspreiding van (resistente) micro-organismen tegen en vermindert het risico op zorg gerelateerde infecties. Geschat wordt namelijk dat jaarlijks 4,4 miljoen bewoners van Europese verpleeghuizen zorg gerelateerde infecties oplopen. Echter blijft het goed uitvoeren van handhygiëne lastig. Omdat dit juist zo belangrijk is, zijn wij in 2022 met het project Schone Handen Helpen gestart in verpleeg- en verzorgingshuizen. Meld jouw organisatie aan voor dit project en help mee om de verspreiding van micro-organismen tegen te gaan!

Schoonmaak & Desinfectie
Binnen het IP & AMR zorgnetwerk werken wij binnen de werkgroep Schoonmaak & Desinfectie samen met deskundigen infectiepreventie uit de regio Zuidwest-Nederland om verschillende scholingsmaterialen voor o.a. schoonmaakmedewerkers te ontwikkelen. We starten met de sectoren ziekenhuizen en de langdurige zorg. Ons doel is om het belang van goede schoonmaak en desinfectie onder de aandacht te brengen, het juiste onderscheid tussen beide te maken en we richten ons ook op het juist uitvoeren van de vereiste handelingen.

Voucherregeling gehandicaptenzorg en thuiszorg
Werk je in een organisatie in de gehandicaptenzorg of thuiszorg in regio Zuidwest-Nederland die medewerkers wil gaan scholen op het gebied van infectiepreventie? Of wil je met je Infectiepreventiecommissie aan de slag met het opstellen van beleid op het gebied van infectiepreventie? Wil je een deskundige infectiepreventie inzetten voor het begeleiden van je infectiepreventiecommissie of voor het uitvoeren van een quickscan? Wij willen hier graag aan bijdragen!
Speciaal voor de sectoren gehandicaptenzorg en thuiszorg hebben wij een voucherregeling geopend. Hiermee kunnen organisaties in de gehandicaptenzorg en thuiszorg maximaal € 2.000,- per organisatie aanvragen. Met dit budget kun je de kosten van (in te huren) experts op het gebied van infectiepreventie dekken. Interesse? Neem contact met ons op!

Werkgroep mbo/hbo
De werkgroep mbo/hbo is actief van start gegaan in de regio met netwerksamenwerking. Alle mbo/hbo-instellingen met relevante zorgopleidingen hebben inmiddels gereageerd op ons verzoek tot samenwerking. De huidige situatie toont dat leerlingen soms maar één les infectiepreventie gehad hebben en deze les soms niet op het juiste moment krijgen (voordat ze de praktijk ingaan). Ons doel is daarom om de opleidingen in de regio op niveau te krijgen in lijn met de verwachtingen van de regionale afdelingen infectiepreventie. Idealiter is de basis op orde wanneer studenten een stage- of werkplek voor het eerst betreden. Dit gaan wij doen door gastlessen aan te bieden en zogenoemde “teach the teacher” lessen. Ook hebben wij een checklist ontwikkeld voor het praktijklokaal. De gastlessen zijn ontwikkeld en zijn aan te vragen in fysieke en digitale vorm.
Ga voor meer informatie naar de website van het IP & AMR Zorgnetwerk Zuidwest-Nederland of neem contact op via amrzorgnetwerkzwn@erasmusmc.nl.