Uitbraakmanagement

Verpleeg- en verzorgingshuizen

Helaas lukt het niet altijd om besmettingen en uitbraken buiten de deur te houden. Bekende voorbeelden zijn COVID en de griep, maar denk ook aan resistente bacteriën zoals Meticilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA). Wat weet jij over bijzonder resistente micro-organismen (BRMO’s)? En weet je welke stappen je moet zetten als een patiënt bij jou drager blijkt te zijn van een BRMO

Uitbraakprotocol

Een uitbraak kan onverwacht gebeuren en veel stress opleveren. Een duidelijk plan van aanpak of protocol helpt om zo snel mogelijk de juiste mensen op de hoogte te stellen en de juiste maatregelen te nemen.

Als je samen met je collega’s onderstaande vragen goed kan beantwoorden dan zijn jullie goed op weg. Als er nog geen uitbraakprotocol is, kan het handig zijn om samen met een deskundige infectiepreventie een plan op te stellen.

Besmettingscyclus

Een onderdeel van uitbraakmanagement is het doorbreken van de besmettingscyclus van ziekteverwekkers. De animatie “besmettingscyclus” is ontwikkeld door deskundigen infectiepreventie.

 De patiënt informeren

In de praktijk kom je niet dagelijks resistente bacteriën tegen. Maar het is wel belangrijk om de patiënt goed te informeren bij een positieve kweek. Gelukkig zijn er handige filmpjes en websites waar meer informatie te vinden is. 

Op deze pagina vind je een filmpje met uitleg hoe antibioticaresistentie ontstaat en wat het is.

Informatievoorziening BRMO

Heb je vragen over resistente bacteriën (BRMO)? Neem contact op met een ziekenhuis of GGD en benader de afdeling die gaat over infectieziekten in je regio. Hun taak is het informeren van zorgverleners en BRMO-dragers over BRMO’s, de maatregelen en de gevolgen. Er is ook informatie te vinden over BRMO’s op deze pagina van het RIVM.

Opdracht 

Kijk of er een uitbraakprotocol aanwezig is en beantwoord samen met je collega’s de volgende vragen:

  • Als er een uitbraak is van corona, bij wie meld je dit in jouw organisatie? En bij wie meld je dit in het geval van griep? Of in het geval van MRSA?
  • Hebben jullie de mogelijke verspreidingsroutes van infectieziekten in beeld? Denk hierbij aan werknemers die bij meerdere cliënten langs gaan, het gescheiden houden van schone en vuile was.

Animatie Besmettingscyclus