Gedragsverandering


Op de andere dagen is er al veel kennis gedeeld over infectiepreventie, en wie weet hebben jullie al ideeën wat jullie de komende tijd willen verbeteren. Maar gedragsverandering kan nog best lastig zijn. Hoe overtuig je jouw collega’s? Hoe spreek je iemand aan op zijn of haar gedrag? En hoe zorg je dat je een verandering vast houdt?

Op deze pagina:
  • Kennisquiz: Hoeveel weet jij over infectiepreventie?
  • Deskundige Infectiepreventie i.o. aan het woord
  • Webinar overzicht: Gedragsverandering
  • Spellen overzicht
  • Tips

Hoeveel weet jij over infectiepreventie?

Weet jij meer dan jouw collega’s over infectiepreventie? Doe de quiz en kom achter jouw score! 

Deskundige Infectiepreventie i.o. aan het woord

In het stuk hiernaast vertelt Linda Lakenman over haar ervaringen met gedragsverandering. Linda is een deskundige infectiepreventie i.o. bij de GGD Hollands Noorden en komt voor haar werk over de vloer bij diverse instellingen. 

Aanbevelingen doorvoeren uit hygiëne audits, nieuwe afspraken rond handschoengebruik invoeren, andere schoonmaakmaterialen gebruiken. Zomaar een aantal voorbeelden van veranderingen die je tijdens je werk tegenkomt. En dat komt er dan bij, naast al je andere werkzaamheden die ook door moeten gaan. Dat dit vaak niet meevalt, is wel duidelijk.

We weten ondertussen dat het mislukken van het doorvoeren van veranderingen lang niet altijd te maken heeft met onwil. Sterker nog, de wil is er vaak juist wel. Er zijn echter veel andere factoren die hierbij een rol spelen.

Door de jaren heen heb ik ervaren dat veel factoren van invloed zijn bij het wel of niet slagen van het doorvoeren van veranderingen. Velen hebben één ding gemeen, ze gaan allemaal over gedrag.

Gedrag

Vanuit de literatuur over gedragsverandering is bekend dat de mens handelt vanuit 3 basisbehoeften:

Je competent voelen: de behoefte aan zelfvertrouwen, weten wat je moet doen.
Je autonoom voelen: de behoefte zelf te bepalen wat je doet, eigen regie.
Je verbonden voelen: de behoefte tot interactie met een ander, ergens onderdeel van willen zijn.

Naast het gedrag van mensen is natuurlijk ook de omgeving, de organisatie een belangrijk element.

Om ervoor te zorgen dat een nieuwe werkafspraak routine wordt tijdens de dagelijkse werkzaamheden, loont het de moeite aandacht te besteden aan de drie basisbehoeften. We kunnen daarmee namelijk ons gedrag beïnvloeden en sturen. Om dat te kunnen doen moeten we wel eerst weten wat de stand van zaken is rond ons gedrag. Dat doen we door de belemmerende en de bevorderende factoren te onderzoeken.

Belemmerende en bevorderde factoren

Kennis van belemmerende factoren maakt dat je ze kunt beïnvloeden. Om een idee te geven, hier een aantal voorbeelden:

ik weet wel hoe het moet” overschatting
ik heb altijd gedacht dat het zo moest” niet bekwaam
oeps, totaal vergeten” geen routine.
Kennis en vaardigheden vergroten werkt hierbij bevorderend.

ik kan dit op deze manier niet uitvoeren” geen eigen inbreng
dit heeft totaal geen zin” geen vertrouwen in het doel.
Zelf kunnen bepalen hoe je je werk uitvoert werkt hierbij bevorderend

 mijn collega’s vinden het onzin” er graag bij willen horen.
Ergens onderdeel van kunnen zijn en samenwerken werkt bevorderend

En weten wat al wel goed werkt is belangrijk; best practices! Neem dat vooral mee.

 

Van de theorie naar de werkvloer

En hoe zet je dit nu om naar de dagelijkse praktijk? Denk dan bijvoorbeeld aan:

Een hulpmiddel om een nieuwe werkwijze stapsgewijs door te voeren is het actiewiel. Bedenk dat je klein moet beginnen en het onderwerp structureel onder de aandacht moet houden.

Veel succes!

Webinar overzicht: Gedragsverandering

Gedragsverandering

IP & ABR Zorgnetwerk Zuidwest Nederland

Deel 1:
Welke factoren liggen er ten grondslag aan gedrag en gedragsverandering?
 

Deel 2:
Hygiëne en gedragsverandering 

Infectiepreventie & gedragsverandering

LINK & ZiP Company

De webinar ‘Waarom doen ze niet gewoon wat ik zeg?’ gaat over hoe jij samen met je team kunt werken aan gedragsverandering op het gebied van infectiepreventie. 

Hoe zorg je dat geleerde lessen niet vergeten worden?

GAIN

In dit webinar krijg je tools waarmee je meteen aan de slag kan. 

Door een technische storing is het jammer genoeg niet mogelijk om geluid en beeld van de sprekers te krijgen via Zoom. Daarom raden wij aan om van minuut 4 tot en met 21 over te slaan. 

'Onze praktijk van infectiepreventie spreekt'.

ABR Zorgnetwerk Euregio-Zwolle

In deze webinar komt aan bod waarom het belangrijk is dat er bestuurlijke support is voor een onderwerp zoals infectiepreventie.



Motiveren vanuit je flow

ABR Zorgnetwerk Euregio-Zwolle

In het webinar ‘Motiveren vanuit flow’ krijg je een interactieve manier praktische handvatten aangereikt voor o.a. het realiseren van gedragsverandering, aanspreken van collega’s op gedrag en hoe je anderen kunt motiveren en meekrijgen.  

Spellen

Vanuit de verschillende zorgnetwerken zijn spellen ontwikkeld die jouw organisatie kunnen helpen om het gedrag te veranderen op het gebied van infectiepreventie. Klik hieronder op een kopje om meer te lezen over het spel!

Euregio-Zwolle

Doelgroep: verzorgenden mbo niveau 1, 2 en 3 en verpleegkundigen mbo niveau 4 en hbo niveau 5, werkzaam in verpleeghuizen, woonzorgcentra en kleinschalige woonvormen en in de wijkverpleging

In de serious game verzorgt de speler cliënten in verschillende levels. Draagt de cliënt een MRSA-bacterie bij zich? Of is hij getroffen door het coronavirus? Dan is het van belang op het juiste moment de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen. Gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen (handschoen, schort en een mondneusmasker) en pas op de juiste momenten handhygiëne toe. Zo verklein je de kans op verspreiding van bacteriën en virussen. 

Infectionary vergroot op een leuke manier de kennis van zorgmedewerkers over hygiëne en infectiepreventie. Ook draagt deze leermethode bij aan gedragsverandering bij medewerkers. Hierdoor vergroot je de cliëntveiligheid binnen zorgorganisaties. Voor meer informatie zie de website of neem vrijblijvend contact via info@infectionary.nl  

Holland West

Doelgroep: zorgprofessionals in de verpleeghuissector

In dit bordspel gaat een team van zorgprofessionals (de spelers) de strijd aan met bijzonder resistente micro-organismen (BRMO). Het spel speelt zich af op een afdeling in een verpleeghuis. Op deze afdeling worden achtereenvolgend meerdere infecties ontdekt. Is er sprake van een epidemie? Hoe verspreidt de BRMO zich? Welke acties moeten ondernomen worden om verspreiding te stoppen? De spelers werken samen aan het antwoord op deze vragen. Meer weten of het spel bestellen? Mail dan naar abr@ggdhm.nl of bekijk de website.

Holland West

Doelgroep: specialisten ouderengeneeskunde en leden van een infectiepreventie commissie

In dit spel komen de spelers voor een ongewoon aantal besmettingen met bijzonder resistentie micro-organismen (BRMO) in een verpleeghuis te staan. Hoe kom je een ongewoon aantal besmettingen met BRMO op het spoor en welke rol speelt het resistentie mechanisme? Welke maatregelen worden getroffen op patiënt en instellingsniveau? En, hoe maak je de verschillende rollen binnen het outbreak team bespreekbaar? 

SO BRMO kan gespeeld worden met specialisten ouderengeneeskunde (SO), maar ook goed met de leden van de infectiepreventie commissie. SO BRMO is een scenariospel. Het spel is een hulpmiddel om als team stil te staan bij de specifieke uitdagingen die scenario’s waarin BRMO de hoofdrol spelen met zich mee brengen. Verken samen relevante uitdagingen en perspectieven! Meer weten of het spel bestellen? Mail dan naar abr@ggdhm.nl of bekijk de website.

Zuidwest

Dit spel is bedoeld om op een leuke manier kennis over het goed gebruik van handschoenen te testen. En met collega’s onderling op een andere manier met Goed Gebruik Handschoenen bezig te zijn. Je kunt het spelen op je mobiele telefoon, tablet of computer. Het spel heeft vier levels. Je speelt het alleen, maar kunt ook een highscore krijgen en die met collega’s vergelijken. Klik hier om het spel te spelen.

ABR Zorgnetwerk Noord Nederland

Doelgroep: zorginstellingen

Het ABR Zorgnetwerk Noord Nederland heeft een Wie is de Mol-spel gemaakt dat medewerkers eenvoudig kunnen spelen. Fun en leren tegelijk!

Van de Contactpersonen Infectiepreventie (CIP’ers) horen zij dat het voor (zorg)medewerkers soms lastig is om elkaar aan te spreken op afspraken rondom infectiepreventie. Door het spelen van het spel gebeurt dit op een creatieve manier.

Meer informatie? Bekijk de website.

Zorgnetwerk Euregio-Zwolle

Doelgroep: medewerkers in verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT).

Organiseer met jouw afdeling het spel ‘Wie is de Mol’. Samen met een aantal andere medewerkers van de afdeling, ben jij één van de Mollen. Het is de bedoeling dat je je op deze dag bewust niet aan de kledingvoorschriften houdt!

Ga naar de games pagina van Euregio-Zwolle voor meer informatie.

Zorgnetwerk Euregio-Zwolle

Doelgroep: ziekenhuizen en verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT).

Micro-organismen zijn altijd en overal aanwezig; op onszelf, op onze patiënten/cliënten en in onze omgeving. Hoe kun je ervoor zorgen dat je ontsnapt aan je werkdag zonder ziekmakende micro-organismen mee naar huis te nemen?

Welkom bij…….. Handhygiëne: the great escape!

Door de opdrachten uit te voeren en  na te denken over handhygiëne kun je nu én in de toekomst ontsnappen aan onnodige besmettingen.
Durf je de uitdaging aan te gaan? Lukt het om de snelste tijd van de afdeling neer te zetten?

Handhygiëne The Great Escape is ontwikkeld voor ziekenhuizen en VVT-instellingen. Het is niet locatie gebonden.

Ga naar de games pagina van Euregio-Zwolle voor meer informatie.

Zorgnetwerk Euregio-Zwolle

Wil je op een leuke manier meer leren over de momenten waarop je handhygiëne toepast? Dit kan door middel van Virtual Reality (VR) met de app ‘Tork VR Clean Hands’ (Engelstalig). De app laat je een aantal patiënten verzorgen / onderzoeken.

Benieuwd hoe het werkt? Lees dan de instructie.

De instructie voor de VR-bril is gemaakt door deskundigen infectiepreventie van Isala. 

Meer informatie op de games pagina van Euregio-Zwolle.

Tips

Hieronder hebben wij tips verzamelt die jou kunnen helpen het gedrag te veranderen in je organisatie. Klik op een tip om er meer over te lezen!

Maak afspraken wie verantwoordelijk is voor de reiniging en desinfectie van medische hulpmiddelen. Schrijf dit vervolgens op in de gezamenlijke agenda of op een afsprakenlijst die voor alle collega’s zichtbaar is. 

Plan eens een uitje. Een excursie samen met de aandachtsvelders naar bijvoorbeeld een wasserij, laboratorium of een fabrikant van desinfectiemiddelen is een leuke manier om nieuwe dingen te leren en met elkaar ervaringen te delen. 

Ga samen met een andere collega eens voor de grap met hele grote oorbellen, en allerlei ringen om naar het werk. Krijg je reacties? Het is een leuke manier om je collega’s weer bewust te maken. 

Wil je binnen jouw zorginstelling audits uitvoeren en deze gegevens eenvoudig verzamelen? Download de gratis InfectiePreventie App (IPA) en ga aan de slag met infectiepreventie audits! 

Wil jouw zorgorganisatie aan de slag met IPA? Dan is het belangrijk dat één contactpersoon per organisatie een aanvraag voor een organisatieaccount indient bij Innervate, de bouwer van de app. Dit is bijvoorbeeld de deskundige infectiepreventie of een beleids- of kwaliteitsmedewerker die infectiepreventie in de portefeuille heeft. We leggen je graag uit welke stappen je doorloopt.  

  • Stap 1. De IPA is beschikbaar voor Apple en Android smartphones en tablets. Download de app in de App Store (iPhone of iPad) of Google Play (Android). Lukt het downloaden niet? Extra uitleg over het downloaden van de app vind je hier. 
  • Stap 2. Heb je de app gedownload? Dan is het belangrijk dat de app ook wordt geactiveerd. Dit wordt gedaan door de hoofdgebruiker of wel beheerder van de app, bijvoorbeeld de deskundige infectiepreventie binnen jouw zorgorganisatie. Een aanvraag voor gebruik van de IPA dien je in via dit formulier. Binnen 2 werkdagen ontvang je een bericht dat het organisatieaccount is aangemaakt. Ook ontvang je instructies hoe je zelf met een mailadres en zelfgekozen wachtwoord in kunt loggen. 
  • Stap 3. Heeft jouw zorgorganisatie nu een eigen account? Dan kan de hoofdgebruiker van de app andere medewerkers binnen de zorginstelling aan het account toevoegen. Ook zij kunnen nu audits  uitvoeren met behulp van de IPA. De medewerkers moeten de app ook downloaden maar hoeven geen activeringsformulier in te vullen. 

Dit najaar (2023) komen in de app ook infectiepreventie audits speciaal voor verpleeghuizen. Deze audits zitten nu in de testfase en worden in de loop van dit jaar aan de IPA toegevoegd. Houdt hiervoor de nieuwsbrief van jouw ABR zorgnetwerk goed in de gaten!