Maandag 1 november 2021 t/m vrijdag 5 november 2021
InfectiepreventieweekInfectiepreventieweekInfectiepreventieweek
info@infectiepreventieweek.nl
Online

Gedragsverandering

De afgelopen week is er veel kennis gedeeld over infectiepreventie, en wie weet hebben jullie al ideeën wat jullie de komende tijd willen verbeteren. Maar gedragsverandering kan nog best lastig zijn. Hoe overtuig je jouw collega’s? Hoe spreek je iemand aan op zijn of haar gedrag? En hoe zorg je dat je een verandering vast houdt?

Complimenten en waardering zijn een goede manier om nieuw gedrag te bevorderen. Het kan best een tijd duren voordat een nieuwe gewoonte erin zit, en soms gaat het op het begin nog niet helemaal goed. Op zulke momenten kan je iemand complimenteren dat hij/zij een poging doet, en waar dit nog niet helemaal goed gaat aanwijzingen geven hoe dit beter kan.

Op de bank bij...

Webinar Gedragsverandering

Gedragsverandering: Hoe zorg je dat geleerde lessen niet vergeten worden?
In het afgelopen jaar heeft heel Nederland kennis gemaakt met infectiepreventie, en wie weet heb je in deze week van de infectiepreventie nog meer geleerd. Maar hoe zorg je dat maatregelen voor persoonlijke hygiëne, en reiniging en desinfectie blijven hangen bij jou en je collega’s? In dit webinar geven we een paar tools waarmee je meteen aan de slag kan.

Tips uit de chat, webinar gedragsverandering:

 

Tijdens het webinar gedragsverandering kwamen niet alleen onze experts met goede tips. Ook de deelnemers gingen los en deelden goede tips om je collega’s te motiveren en gedragsverandering vast te houden.

 

Afspraken wie reinigt wat

Maak afspraken wie verantwoordelijk is voor de reiniging en desinfectie van medische hulpmiddelen. Schrijf dit vervolgens op in de gezamelijke agenda of op een afsprakenlijst die voor alle collega’s zichtbaar is.

 

Hoe houdt je (aandachtsvelders) enthousiast?

Plan eens een uitje. Een excursie samen met de aandachtsvelders naar bijvoorbeeld een wasserij, laboratorium of een fabrikant van desinfectiemiddelen is een leuke manier om nieuwe dingen te leren en met elkaar ervaringen te delen.

 

Leuke manier om basishygiëne te bespreken

Ga samen met een andere collega eens voor de grap met hele grote oorbellen, en allerlei ringen om naar het werk. Krijg je reacties? Het is een leuke manier om je collega’s weer bewust te maken.

Hulpmiddelen

Er zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar die kunnen helpen bij de implementatie en uitvoering van nieuwe gewoontes. We hebben enkele hiervan hieronder toegevoegd:

 • UNO Amsterdam biedt verschillende producten aan op het gebied van infectieziekten en antibiotica. Zij geven als tip om voordat er gebruik wordt gemaakt van deze producten, eerst een korte inventarisatie te doen bij de disciplines waarvoor dit onderwerp relevant is (zoals bijvoorbeeld artsen, verpleegkundigen en verzorgenden, en managers). Wat zijn de knelpunten bij deze disciplines, en hebben zij al ideeën voor eventuele oplossingen? 

 • Het ABR Zorgnetwerk Euregio-Zwolle heeft in april dit jaar een webinar gehouden met als thema ‘Onze praktijk van infectiepreventie spreekt‘. In deze webinar komt aan bod waarom het belangrijk is dat er bestuurlijke support is voor een onderwerp zoals infectiepreventie. Geïnteresseerd? Klik hier om meer te lezen over het webinar, of om hem terug te kijken.

 • Een andere webinar over infectiepreventie en gedragsverandering is dit jaar door LINK en ZiP Company gehouden. Meer informatie en terugkijken? Klik hier.

 • Ook zijn er veel andere plekken waar informatie kan worden gehaald over het onderwerp infectiepreventie. Het RIVM, Vilans, Zorg voor Beter, ZIPnet, en nog vele anderen publiceren allemaal informatie die kan helpen met mensen binnen de organisatie enthousiast te krijgen over dit onderwerp. Een overzicht van deze organisaties kan gevonden worden op deze pagina.

UNO Amsterdam maakt ook scholingsvideo’s, zoals deze video. Deze is speciaal voor verzorgenden en verpleegkundigen die te maken hebben met urineweginfecties bij kwetsbare ouderen.

Opdracht

Geef jouw collega of iemand uit een andere organisatie, die zich heeft ingezet voor infectiepreventie, vandaag een compliment. Je kunt dit doen door bijgaand complimentenkaartje uit te printen of digitaal te versturen.

Maak samen met collega’s een inventarisatie van de punten die jullie op willen pakken ten aanzien van infectiepreventie. Kies er vervolgens 2 of 3 uit en schrijf deze op het bord. Besteed per week ca. 15 – 20 minuten aan het verbeterbord om zo te zorgen dat er blijvende aandacht is voor de verbeterpunten. Doorloop de volgende stappen:

 1. Plan samen met je team, elke week een kwartiertje overleg.
 2. Loop je ergens tegen aan, schrijf het op het bord.
 3. Degene die iets opschrijft, geeft een toelichting tijdens het overleg.
 4. Is het probleem helder voor iedereen?
 5. Bespreek de oorzaak en mogelijke oplossing.
 6. Spreek af: wie doet wat en wanneer.
 7. Heeft de oplossing goed gewerkt?
 8. Neem de oplossing op in een bestaande werkprocedure.

Zorg bij de start van de eerste sessie voor een paar spelregels:

 • Er is één persoon die de sessie begeleidt.
 • De sessie duurt maximaal 20 minuten.
 • Vermijd langdurende inhoudelijke discussies.
 • Verdeel de acties evenredig onder de medewerkers.

Houd het enthousiasme vast door ook successen en resultaat te vieren met elkaar! Veel succes!

Wetenschap

Hieronder is een overzicht weergegeven van interessante wetenschappelijke literatuur over het thema gedragsverandering. Indien op de DOI-link wordt geklikt, opent het artikel. 

Doelgroep: Generiek

Titel: The effect of behavioural interventions targeting hand hygiene practices among nurses in high-income hospital settings: a systematic review

Auteurs: Sands M, Aiken AM, Cumming O, Aunger R.

Jaar van publicatie: 2020

Journal: Public Health Reviews

Aim: Onderzoeken welke gedragsveranderingstechnieken in handhygiëne interventies werken om het gedrag van verpleegkundigen te verbeteren. 

Resultaat: Zetten van doelen en plannen, vergelijken van gedrag en feedback en monitoring waren de meest genoemde gedragsveranderingstechnieken in de onderzochte studies.

Conclusie: Interventies van tegenwoordig zijn meer gericht op aanmoedigen van verpleegkundigen om zelf doelen te zetten en na te denken over hoe handhygiëne het beste verbeterd kan worden en hoe zij bepaalde handelingen uitvoeren ten opzichte van hoe collega’s die handelingen uitvoeren. Dit in tegenstelling tot interventies van langer geleden die voornamelijk gericht waren op het faciliteren van handalcohol dispensers en puur het bieden van ondersteuning in administratieve taken. 

DOI: https://doi.org/10.1186/s40985-020-00141-6 

 

Doelgroep: Generiek

Titel: Effectiveness of a behavioral approach to improve healthcare worker compliance with hospital dress code

Auteurs: Dekker M, Caris MG, van Gunsteren AM, van Mansfeld R, Lucas C, Vandenbroucke-Grauls CMJE.

Jaar van publicatie: 2017

Journal: Journal of Infection Control & Hospital Epidemiology

Aim: Het meten van de naleving van dienstkleding voorschriften, de oorzaken van onjuiste/geen naleving bestuderen en onderzoeken of een gedragsveranderingstechniek kan werken om de naleving te verbeteren.

Resultaat: Gebrek aan kennis en faciliteiten en een negatieve houding werden als de belangrijkste oorzaken aangewezen voor onjuiste/geen naleving van de dienstkleding voorschriften. Het belang van elke oorzaak verschilde per soort zorgprofessional. Op maat gemaakte interventies gericht op deze drie oorzaken, verhoogden de naleving van de dienstkledingvoorschriften.

Conclusie: De combinatie van de gedragsveranderingstechnieken ‘Nominal Group Technique’’ (waarbij er onder andere focusgroepen worden ingezet) en een ‘participatory action research’ (waarbij een interventie wordt aangepast op basis van de situatie) zijn effectieve methoden om de naleving van de dienst kledingvoorschriften te verbeteren. Deze combinatie van technieken kan ook gebruikt worden om de naleving van andere richtlijnen te verbeteren.

DOI: 10.1017/ice.2017.233