World Antimicrobial Awareness Week

Het is feest deze week! Elk jaar van 18 tot 24 november viert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de World Antimicrobial Awareness Week. Het thema van 2021, “Verspreid Bewustzijn, Stop Resistentie” roept alle professionals in de gezondheidszorg, beleidsmedewerkers en het grote publiek op om Antimicrobial Resistance (AMR) Awareness kampioenen te zijn.

Bekijk hieronder hoe Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO, de week opent. Deze video, de actiepagina van de WHO en handige materialen, vind je op de website: https://www.who.int/campaigns/world-antimicrobial-awareness-week/202

Opening World Antimicrobial Awareness Week

Elk jaar wordt er ook de Europese Antibioticadag georganiseerd. Deze dag vindt dit jaar plaats op 18 november en heeft als doel om het verantwoorde gebruik van antibiotica en het gevaar van antibioticaresistentie voor de volksgezondheid onder de aandacht te brengen.

Dit is hard nodig om de al maar stijgende lijn van infecties met resistente bacteriën in de Europese Unie tegen te gaan. De gevolgen van resistente bacteriën zijn groot, een infectie met deze bacteriën kan niet meer behandeld worden. Het juist gebruik van antibiotica draagt eraan bij om de ontwikkeling van resistente bacteriën tegen te gaan. De regionale zorgnetwerken antibiotica resistentie hebben hierin een belangrijke rol, kijk voor meer informatie op hun websites. Hier vind je een lijstje van alle netwerken: Over de zorgnetwerken | Regionale Zorgnetwerken Antibioticaresistentie (zorgnetwerkenabr.nl))

Europese Antibiotica dag 18 november

Meer informatie over deze dag? Kijk op de website van het European Center for Disease Control (ECDC) (https://antibiotic.ecdc.europa.eu/nl/over-de-dag)

Handige links

Belangrijke feiten op een rij

  • Antimicrobiële resistentie staat in de top 10 van de grootste bedreigingen voor de gezondheidszorg wereldwijd.
  • Antibioticaresistentie kan iedereen treffen
  • Bacteriën, niet mens of dier wordt resistent
  • De ontdekking van antibiotica was een belangrijke ontwikkeling binnen de geneeskunde, vanaf dat moment waren infectieziekten niet altijd meer dodelijk.
  • Het verkeerd en teveel gebruik van antimicrobiële middelen (waaronder antibiotica!) zijn de grootste oorzaak in het ontstaan van antimicrobiële resistentie.
  • Zonder antibiotica worden medische behandelingen zoals operaties risicovoller
  • Antibioticaresistentie leidt tot langere opname duur, hogere zorgkosten en heeft economische gevolgen.

Wat kun je doen om resistentie te voorkomen?

        Voorkom infecties door goede handhygiëne, een schone werkomgeving en zorg voor schone hulpmiddelen/ steriele instrumenten.

        Schrijf alleen antibiotica voor wanneer deze nodig zijn en schrijf voor volgens de richtlijnen.

        Meld infecties veroorzaakt door een multiresistente bacterie in surveillance systemen. 

        Informeer patiënten op welke manier zij antibiotica juist kunnen gebruiken.

        Informeer patiënten hoe zij infecties kunnen voorkomen door goede hygiëne. 

 

ESPAUR Rapport beschikbaar

Aan de start van de WAAW-week is het ESPAUR rapport beschikbaar gekomen. Er is goed nieuws in het rapport, maar er zijn ook waarschuwingen over de risico’s die antimicrobiële resistentie met zich meebrengen. 

Hoe ontstaat resistentie?