Uitbraakmanagement

Ziekenhuiszorg

Helaas lukt het niet altijd om besmettingen en uitbraken buiten de deur te houden. Bekende voorbeelden hiervan zijn COVID-19 en de griep, maar denk ook aan resistente bacteriën zoals Meticilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA), VRE en CPE. Het is belangrijk om vooraf een duidelijk plan te hebben wat te doen bij een uitbraak. 

Besmettingscyclus

Een onderdeel van uitbraakmanagement is het doorbreken van de besmettingscyclus van ziekteverwekkers. De animatie “besmettingscyclus” is ontwikkeld door deskundigen infectiepreventie. Bekijk de animatie op deze pagina.

De patiënt informeren

In de praktijk kom je niet dagelijks resistente bacteriën tegen. Maar het is wel belangrijk om de patiënt goed te informeren bij een positieve kweek. Gelukkig zijn er handige filmpjes en websites waar meer informatie te vinden is.

  • Op deze pagina (RIVM) vind je een filmpje met uitleg hoe antibioticaresistentie ontstaat en wat het is. 
  • Het RIVM heeft ook een ervaringsfilmpje met uitleg over maatregelen die in een ziekenhuis genomen kunnen worden. Dit filmpje is ook beschikbaar met Engelse, Arabische of Turkse ondertiteling. 
Informatievoorziening BRMO

Heb je vragen over resistente bacterien (BRMO)? Neem contact op met de deskundige infectiepreventie van het ziekenhuis. Hun taak is het informeren van zorgverleners en BRMO-dragers over BRMO’s, de maatregelen en de gevolgen. Er is ook informatie te vinden over BRMO’s op deze pagina.

Animatie Besmettingscyclus